At være på nettet
Startside Om mig E-learning Mit PH.D.-projekt Links Undervisning Master Forelæsningsnoter Projekter At være på nettet Nethumor Hvorhen lille du ? Fronter Tips Patient-Sites Ph.D.-Gruppen Informatiknyt Præsentationstek.

Startside

På denne side kan du finde links til og installere de plug inn, som er gode at have hvis man vil kunne udnytte de mest almindelige faciliteter på de hjemmesider man besøger.

Denne side er en opdateret videreførelse af en tilsvarende side der lå på SIP-projektets, nu nedlagte hjemmeside og som hed "Nyttige programmer for en netopkoblet multimedia PC".

Jeg vil forsøge at holde denne side opdateret så tit det er nødvendigt, men det kan ske at jeg overser en ny opdatering af en plug inn. Hvis du savner noget her, så send mig et par ord her

Internettet er en dynamisk størrelse og det er et faktum, at der eksisterer en række forskellige standarder for hvordan lyd, animationer og video skal og kan vises på nettet. Det sker ofte, at et eller andet program sætter en de fakto standard for visse funktioner skal afvikles i ens browser. 

De programmer der afvikler disse funktioner, fx. måden video, lyd eller animationer afvikles på kaldes for plug inns, idet de fungerer som tillægsprogrammer til browseren. 

For nogle af disses vedkommende registrerer browseren selv, at den mangler en plug inn for at kunne afvikle dele af den hjemmeside man besøger og så gør den opmærksom på at man mangler det og i nogle tilfælde installeres den automatisk. I andre situationer får man bare en fejlmeddelelse der siger at funktionen ikke kan afvikles da der mangler et element i browseren.

For at mindske irritationen over ikke at kunne afvikle de hjemmesider man besøger og for at få maksimalt glæde og udbytte af brugen af nettet er det derfor er god ide, med jævne mellemrum at besøge en side som denne, tage et par timer fri fra andre aktiviteter og så opdater alle de plug inns som man ønsker at have i sin browser.

Derfor har jeg valgt at fortsætte opdateringen af oversigt, som giver et overblik over de programmer og såkaldte ”plug ins” som SIP-projektet fandt var de mest relevante at have på sin pc, når man surfer på nettet. Alle nedenstående programmer kan hentes gratis fra de respektive websites.

For en god ordens skyld er der også links til de tre store browserproducenter, Opera, Netscape og Microsoft.

Program Funktion Kommentarer
Microsoft Explorer v. 6 dk Browser Dette program følger med styresystemet Windows,  men hvis man har Windows 95 eller 98 v. 1 er det en god ide at hente nyeste version. 
Netscape Communicator v. 4.51 dk, v. 4.75 uk, v. 6.2 uk og ver 7.2 uk Browser, e-mailklient og nyhedsgruppelæser Har en god integration mellem browser, mail-klient og nyhedslæser. Er hurtigere til at hente billeder end MS Explorer.
Opera Browser, e-mailklient og nyhedsgruppelæser Opera findes på dansk og er et godt alternativ til de to "Store" browsere.
Acrobat Reader v. 5 Læser til dokumenter lagret i Acrobat-format Dette er en de fakto standard for dokumentudveksling på nettet. 
Winamp Afspiller til MP3-filer MP3 er det mest populære format til afspilning af lydfiler på nettet 
Windows Mediaplayer v. 7.1 og XP Mediaafspiller Microsofts nyeste versioner af deres mediaplayer. 
Quicktime v.6 dk Videoafspiller Skal bruges hvis du vil se de nyeste film trailere på nettet.
Real OnePlayer  Mediaafspiller Real Player er en afspiller til såvel video som lydfiler. Fås i en gratis og en betalingsversion med flere faciliteter, men den gratis er tilstrækkelig og skal bruges hvis du vil se dansk tv1, tv2 og regionalerne på din pc.
Shockwave Player 8

Macromedia Flash Player 5

Animationsafspillere Plug ins der anvendes til at gøre internetsider levende og interaktive med. 
VIVO Videoafspiller VIVO er stadig et ret udbredt format til komprimering af videofile
Macromedia Authorware Player 6.0 Mediaafspiller Program til at kunne afvikle on line undervisning i ens browser
Open Office Kontorpakke med tekstbehandling, regneark, grafik, præsentation mm. En gratis fremragende kontorpakke der kan udveksle filformater med MS-Office. Der er dansk stavekontrol mm. her 
Lotus Freelance Graphics skærmshow afspiller Læser til Lotus Freelance Graphics præsentationer. Da Lotus Freelance graphics ikke kan lave selvkørende præsentationer på computere der ikke har programmet installeret kræves denne  afspiller installeret.
Winzip v. 8 Komprimerings og dekomprimeringprogram

Mange programfiler er pakket i zip-format. Derfor hører dette program til basisværktøjskassen.

Adobe SGV-viewer NY Billedfremviser Der er kommet nye grafikformater til nettet. læs mere om dem her

 

 

Opdateret 20-02-06.

 

Startside ]

Copyright © 2008 rk
Oprettet den 07.august 2008
Opdateret 07-08-08