Tips
Startside Om mig E-learning Mit PH.D.-projekt Links Undervisning Master Forelæsningsnoter Projekter At være på nettet Nethumor Hvorhen lille du ? Fronter Tips Patient-Sites Ph.D.-Gruppen Informatiknyt Præsentationstek.

Startside
Tips til MS Office
Lotus Smartsuite tips

På denne side kan du finde tips til brugen af IT i studiet.

Siden her leder til tipssider for de forskellige programmer

 

Tips til Officeprogrammer

  Lotus Smartsuite v.8/9 Microsoft Office 97/2000/XP
Tekstbehandling Wordpro Word
Regneark 123 Excel
Præsentation  Freelance Graphics Power Point

 

        Tips til Referencestyringsprogrammer

Endnote v.6 og 7
Reference Manager v.9.5

 

Generelle tips der går på tværs af programmer

Fælles dokumentformat til udveksling mellem Wordpro og Word
 
 

 

bullet

Fælles dokumentformat til udveksling mellem Wordpro og Word

Det første tip handler om det evindelige problem med hvordan man kan arbejde med det samme dokument i forskellige tekstbehandlingsprogrammer. Svaret er, man gemmer i et fælles dokumentformat, kaldet rtf. Fremgangsmåden er sådan:

Således gemmer man i andet dokumentformat.

Når et program giver navn til en fil eller et dokument får det et bestemt efternavn, så programmet kan kende de filer som det selv har produceret. Efternavnet bestemmer også hvilket ikon som er foran dokumentnavnet.
Da der findes uendeligt mange programmer og meget få standarder for læsbarhed, er det ofte et problem at læse dokumenter skrevet i et program i et andet program. Dette kan dog løses ved at bruge et dokumentformat som alle programmerne kan læse.

De tre store tekstbehandlere har hvert sit dokumentformat.

Corel WordPerfects dokumentformat hedder wpd
Microsoft Words  dokumentformat hedder doc
Lotus Wordpros dokumentformat hedder lwp

Derfor har dokumenter lavet i de tre programmer også forskellige ikoner som identificerer dem overfor brugere.

Det fælles dokumentformat som de alle kan lære kaldes RTF. Det står for Rich Text Format. Det er et format der gemmer den formatering man har foretaget i et dokument, så som fed, indryk, tabeller og billeder. Der kan dog være ting som ikke gemmes, så som automatiserede funktioner der afvikles som makroer. Det kan være automatisk afsnitsnummerering og lignende.

Gemme i rtf-format fungerer principielt ens i alle tre programmer, men skærmbillederne kan se forskellige ud. Nedenstående er lavet med Word2000 som eksempel.

Der er to måder at lave et rtf-dokument på. Navngivning ved oprettelsen og omdøbning af et allerede oprettet dokument og

Åbn tekstbehandlingsprogrammet med et tomt dokument. Klik på gem (enten i Filer-menuen eller på disketteikonet, eller ind i mappeikonet) Når det er gjort vil der åbne sig et vindue på skærmen.

I feltet ud for Filnavn skriver man dokumentets navn uden punktummer.
I feltet Filtype klikker man på den lille pil ude til højre og der falder en menu ned.

 

Her klikker man på RTF-format og bagefter på Gem knappen. Der er nu oprettet et dokument i rtf-format, som kanlæses af alle tekstbehandlingsprogrammer.
Hvis man allerede har et dokument i originalformat, som man vil gemme en kopi af i RTF-format, skal man åbne sit dokument, gå op i menuen Filer (øverst til venstre på skærmen) og klikke på ”Gem som”, så viser ovenstående to vinduer sig igen og man ændrer denne gang kun Filtype, men ikke Filnavn (med mindre man ønsker at give dokumentet et nyt navn)


OBS:
Da Mikrosoft gerne vil sætte sit fingeraftryk på alting, så får RTF-dokumenter samme ikon som et Worddokument og hvis man klikker på ikonet vil dokumentet åbne sig i Word.

Derfor skal man, hvis man har WordPerfect eller Wordpro, først åbne tekstbehandlingsprogrammet og derefter åbne dokumentet inde fra programmet.

 

 

Oprettet 27-09-03
Opdateret 20-02-06

 

Startside ] Tips til MS Office ] Lotus Smartsuite tips ]

Copyright © 2008 rk
Oprettet den 07.august 2008
Opdateret 07-08-08